Voorlezen is leuk en leerzaam

DSC_8975

Voorlezen is leuk, gezellig en ook nog eens goed voor de ontwikkeling van kinderen. Wellicht is dit voor u als ouder al bekend maar we vinden voorlezen bij The Kids Company nou eenmaal erg belangrijk. Het regelmatig voorlezen van uw peuters en kleuters zorgt namelijk voor een aantal belangrijke voordelen. U leest ze hier!

De taalontwikkeling van uw kind

De taalontwikkeling van kinderen wordt op verschillende manieren gestimuleerd tijdens het voorlezen. De woordenschat wordt uitgebreid en kinderen leren hoe ze goedlopende zinnen moeten maken. Door te praten over het boek wordt het kind ook gestimuleerd om actief met de taal aan de slag te gaan.

Fantasie prikkelen

Het stimuleren van de fantasie van kinderen is belangrijk. Kinderen leren een voorstelling maken van dingen die ze nog nooit hebben gezien in de realiteit. Wanneer u een kind voorleest, leert het dus een eigen voorstelling te maken bij een verhaal. Afbeeldingen in een boek helpen de kinderen vaak al wat op weg. Een echte voorstelling van wat er met de personages gebeurt, speelt zich af in een fantasiewereld.

Sociale- en emotionele vaardigheden

Naast plezier, leren kinderen ook sociaal- emotionele vaardigheden ontwikkelen. Kinderen krijgen te maken met veel nieuwe situaties en indrukken. Dit kunnen leuke dingen zijn zoals het krijgen van een broertje of zusje, een eerste schooldag of een schoolreisje. Maar het kan ook gaan om minder leuke situaties zoals het overlijden van een huisdier. Door voor te lezen over een bepaald onderwerp, kan u een kind helpen om dit soort indrukken te verwerken. Het erover praten en fantaseren helpt.

Één op één aandacht

Tijdens het voorlezen krijgt een kind één op één aandacht van de ouders. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van het kind en geeft daarbij ook een gevoel van rust en veiligheid. Kinderen kunnen op alle leeftijden worden voorgelezen. Zo kunt u vanaf drie maanden oud al ‘voorlezen’. Denk aan knuffelboekjes of plaatjes kijken. Vanaf twee / drie jaar oud, beginnen peuters het echt leuk te vinden om voorgelezen te worden. Ze herkennen plaatjes, eenvoudige verhalen en het draagt bij aan het leren praten. Het herhalen van een verhaaltje of boek, zorgt er ook voor dat kinderen het beter begrijpen en ze leren voorspellen wat er gaat gebeuren.  Wanneer kinderen zelf kunnen lezen, blijft het goed om ze voor te lezen. Soms is een verhaal te moeilijk om zelf te begrijpen. Daarnaast houden de kinderen er ook gewoon van om een momentje samen te zijn en te genieten van een verhaal. 

Blijf dus vooral doorgaan met voorlezen, zeker zolang uw kind het leuk vindt!

Nieuwsgierig?

Maak kennis met ons pedagogisch beleid