Een zindelijk kind, zo pakt u dat aan!

baby-cloth-clothing-color-41165

De zindelijkheid van uw kind is een belangrijke stap en kan getraind worden door de ouders. Maar, zeker omdat de kleine een aantal dagen bij de dagopvang of buitenschoolse opvang is per week, is het belangrijk dat The Kids Company op de hoogte is. Zo kunnen we samen het proces stimuleren en de juiste aanpak kiezen. Wanneer start u met de zindelijkheidstraining? Uw kindje moet er klaar voor zijn, zowel lichamelijk als mentaal. Rondom het tweede levensjaar is de hormonale regeling van de blaas ingesteld in een dag- en nachtritme. Ook moeten het kind vanuit de hersenen een signaal op kunnen vangen van een volle blaas.

Uw kind is er klaar voor, en nu?

Het is voor kind fijn om vaste momenten te hebben om te plassen. Na het eten is een makkelijk herkenbaar moment. Hierdoor vindt hij/zij het steeds normaler om de behoefte op de wc te doen. Laat uw kindje oefenen na het ontbijt, middageten en avondeten. In het begin is één keer per dag voldoende, het moet natuurlijk ook leuk blijven voor uw kind om te oefenen. Daarnaast kan een stickerkaart om te belonen helpen. Na elk goed bezoekje aan de wc, verdient het kindje een sticker.

Kledingtips

Wat betreft kleding zijn er ook een aantal belangrijke tips. Geef bijvoorbeeld uw kindje een onderbroekje aan in plaats van een romper. Hierdoor kan hij/zij makkelijker en sneller de broek naar beneden doen. En het geeft ook een gevoel van trots. Dat geldt eigenlijk voor alle kleding. Geef uw kindje makkelijke kleding aan en geen tuinbroeken of broekpakjes. Daardoor is het voor een kind makkelijker om zelf naar de wc te gaan. Tot slot is reservekleding essentieel, er zijn altijd wel een paar momentjes waarop het mis gaat. En dan bent u als ouders toch maar blij met een schone broek.

Verdere tips voor ouders

Voor ouders is het altijd wel een beetje zoeken wat het beste werkt voor uw kind. Een aantal tips daarom op een rijtje:

  • Het potje. Voor de meeste kinderen super interessant om mee te oefenen. Idem dito voor een wc-verkleiner. Het zorgt ervoor dat uw kind ontspannen kan zitten en niet zomaar achterover in de wc valt.
  • Maak plassen leuk! Denk aan zelf een wc-papiertje inpakken, zelf doortrekken en handen wassen.
  • Consequentie. Ben consequent met het aan- en uitdoen van een luier. Wanneer een kindje er niet meer aan toe is om overdag een luier te dragen, laat hem dan ook uit.
  • Geduld. Ben geduldig als ouder! Het zindelijk worden, hoort bij het opgroeien en dat kost wat tijd om het te leren.
  • Ongelukjes. Deze horen er nou eenmaal bij. Laat altijd merken dat het niet erg is om een ongelukje te krijgen en neem reservekleding mee ter voorbereiding.
  • Niet boos worden. Wanneer het kind in zijn of haar broek heeft geplast, wordt dan niet boos. Maak duidelijk dat het altijd kan gebeuren en dus niet erg is.
  • Angst. Het kan dat kinderen bang zijn voor de wc. Ze vinden het maar een eng idee dat alles wegspoelt of het geluid. Begin in dat geval bijvoorbeeld om een kindje te laten wennen met kleren aan op de wc.

 

Zo zijn er nog talloze tips meer voor uw kindje. De belangrijkste hebben we hierbij gegeven. Veel succes!

 

Nieuwsgierig?

Maak kennis met ons pedagogisch beleid